TURISME ARENYS DE MAR
INICI > Visites

Punts d’interès turístic

Us convidem a fer una passejada per Arenys de Mar, mentre ho feu esperem que gaudiu molt de la tranquilitat dels seus carrers com també de l’ambient animat de la Riera, l’eix neuràlgic de la vila.

Aquests són els principals punts destacats que no us podeu perdre:

L’Ajuntament

Aquest equipament incialment va ser un hostal (s. XVII), un forn de puja i després de diverses transformacions, l’any 1773 ja es convertí en la casa consistorial.

Actualment hi trobareu l’Oficina d’Atenció Ciutadana, l’Arxiu Històric Fidel Fita i l’Oficina de Turisme.


El Mercat Municipal

Obra projectada per l’arquitecte Ignasi Mas i Morell (1925-1929) en destaca la façana monumental amb totxo vist i blocs de pedra treballada que la coronen d’estil modernista (fixeu-vos en les petites rosetes i rodones).

Aquest mercat es complementa amb el mercat de venda no sedentària que té lloc cada dissabte al matí al llarg de la Riera on hi trobareu des de fruita i verdures, roba, paraments de la llar, etc.


L’Església de Santa Maria d’Arenys

Construïda entre els anys 1584-1628 i ampliada posteriorment amb les capelles dels Dolors, de la Minerva i del Santíssim, l’edifici principal és d’estil tardogòtic, façana barroca flanquejada per un campanar coronat per una torratxeta, així com un comunidor.

No us podeu perdre el monumental retaule barroc dedicat a la verge Maria ( 1706-11), obra de l’escultor vigatà Pau Costa i el basament d’estil renaixentista fet de marbre i jaspís de Tortosa, de l’escultor arenyenc Antoni Joan Riera.

Els horaris per poder accedir al recinte són de dimarts a dissabte de 9 a 13h i de 16 a 20h i els diumenges de 9 a 14h.

Visites guiades al retaule barroc cada dissabte a les 11h a càrrec dels Amics del Retaule. Preu: 2€/persona. Punt de Trobada: portal del carrer de l’església.


El Centre Cultural Calisay

Situat en el lloc que ocupava un antic molí fariner del s.XVI, fou comprat per la família Mollfulleda al 1896 per a la producció del famós licor estomacal d’herbes aromàtiques.

Actualment és de titularitat municipal i seu de Ràdio Arenys, així com també acull una programació estable a la Sala d’Exposicions del C.C.Calisay durant els caps de setmana: divendres de 6 a 2/4 de 9 del vespre i dissabtes i diumenges d’ 11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre.


L’Edifici Xifré

Edifici d’estil neoclàssic fet per encàrrec de l’indià Josep Xifré el 1844-46 i cedit com a hospital per al poble. Forma part de la Ruta del indians, ja que els segles XVIII i XIX van ser molts els arenyencs que van marxar de ben joves a “fer les Amèriques”, disposats a treballar de valent i amb l’únic objectiu de fer fortuna. Un itinerari que ens porta de baixada, des del capdamunt de la riera fins al mar, per acabar amb una passejada pel cementiri de Sinera.


Cementiri municipal

Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, fou construït entre 1865 i 1867 i és un clar exemple de cementiri mariner mediterrani. Situat al capdamunt del Turó de la Pietat, acull mausoleus realitzats per destacats escultors catalans com Venanci Vallmitjana, Josep Llimona o Frederic Marès. El poeta Salvador Espriu, enterrat aquí, el convertí en el mític cementiri de Sinera.

Els horaris d’obertura són de dilluns a diumenge de 8 a 17.30h a l’hivern i de 8 a 19h a l’estiu.


Port d’Arenys

És un dels més importants de la costa catalana i l’exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila. La pesca i tota la indústria que es crea entorn del port mouen gran part de l’activitat econòmica de la població.

La subhasta del peix que té lloc cada tarda ( a quarts de quatre) quan tornen els quillats i les barques és un espectacle veure descarregar les caixes amb el peix fresc.

Per a les visites de grups a la Llotja cal avisar a la Confraria de Pescadors Sant Elm al Tel. 93 792 04 90 o per correu electrònic: cpsantelmo@gmail.com

Et recomanem l’itinerari pedagògic que trobaràs a la dàrsena pesquera o també el pots veure fent un clic aquí.


Edifici Mont Calvari

Edificat al voltant de la capella del Sant Crist del segle XVI i ubicat damunt del penyasegat del Maltemps, va ser un hotel de luxe a principis del segle XX. Ha estat objecte de diferents reformes. Actualment hi trobem un restaurant a la planta baixa i habitatges de particulars a les plantes superiors.


Torres de defensa

Construïdes per defensar el poble de les incursions pirates, se’n conserven quatre: amb volta de nervadures gòtica ; la de Can Cabirol, amb matacà i torratxa de guaita; la d’en Llobet, per defensar el veïnat de Sa Boada, conserva mènsules superior; la dels Encantats, al turó d’en Puig Castellar( segles XIII-XV), construïda sobre un poblat ibèric ( segles IV-III aC) i ubicada dins d’un terreny privat.


També teniu disponible el fulletó de l’arquitectura més destacable d’Arenys en aquest document de sota: