INICI > Visites

Punts d’interès turístic

Us convidem a fer una passejada per Arenys de Mar, on gaudireu de la tranquil·litat dels seus carrers i de l’ambient animat de la Riera, l’eix neuràlgic de la vila.

Aquests són els punts destacats que us animem a descobrir:

L’Ajuntament

Construït al segle XVII, a l’origen aquest equipament va ser un hostal i un forn de puja fins que l’any 1773 es convertí en la casa consistorial.

Actualment acull l’Oficina d’Atenció Ciutadana, l’Arxiu Històric Fidel Fita i l’Oficina de Turisme.


El Mercat Municipal

Obra projectada per l’arquitecte Ignasi Mas i Morell (1925-1929). En destaca la façana monumental amb maó vist i blocs de pedra treballada que la coronen. És d’estil modernista (fixeu-vos en les petites rosetes i rodones).

El Mercat Municipal es complementa amb el mercat de venda no sedentària, que té lloc cada dissabte al matí al llarg de la Riera, on trobareu des de fruita i verdures fins a roba, paraments de la llar, etc.


L’església de Santa Maria d’Arenys

Construïda entre els anys 1584-1628 i ampliada posteriorment amb les capelles dels Dolors, de la Minerva i del Santíssim, l’edifici principal és d’estil tardogòtic, façana barroca flanquejada per un campanar coronat per una torratxeta, així com un comunidor.

No us perdeu el monumental retaule barroc dedicat a la verge Maria ( 1706-11), obra de l’escultor vigatà Pau Costa i el basament d’estil renaixentista fet de marbre i jaspís de Tortosa de l’escultor arenyenc Antoni Joan Riera.

L’església és oberta de dimarts a dissabte de 9 a 13 h i de 16 a 20 h i els diumenges de 9 a 14 h.

Visites guiades al retaule barroc cada dissabte a les 11 h a càrrec dels Amics del Retaule. Preu: 2 €/persona. Punt de trobada: portal del carrer de l’església.


El Centre Cultural Calisay

Situat al lloc que ocupava un antic molí fariner del s. XVI, fou comprat per la família Mollfulleda al 1896 per a la producció del famós licor estomacal d’herbes aromàtiques.

Actualment és de titularitat municipal i seu de Ràdio Arenys. El Centre també disposa d’una sala d’exposicions oberta els caps de setmana: divendres de 6 a 2/4 de 9 del vespre i dissabtes i diumenges d’ 11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre.


L’Edifici Xifré

Edifici d’estil neoclàssic fet per encàrrec de l’indià Josep Xifré el 1844-46 i cedit com a hospital per al poble. Els segles XVIII i XIX van ser molts els arenyencs que van marxar de ben joves a “fer les Amèriques”, disposats a treballar de valent i amb l’únic objectiu de fer fortuna.

Forma part de la ruta del indians, un itinerari autoguiat que va des del capdamunt de la Riera fins al mar i que acaba al cementiri de Sinera. A l’Oficina de Turisme trobareu el fulletó de la ruta dels indians.


Cementiri municipal

Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, fou construït entre 1865 i 1867 i és un clar exemple de cementiri mariner mediterrani. Situat al capdamunt del turó de la Pietat, acull mausoleus realitzats per destacats escultors catalans com Venanci Vallmitjana, Josep Llimona o Frederic Marès. El poeta Salvador Espriu, enterrat aquí, el convertí en el mític cementiri de Sinera.

És obert de dilluns a diumenge de 8 a 17.30 h a l’hivern i de 8 a 19 h a l’estiu.


Port d’Arenys

És un dels més importants de la costa catalana i l’exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila. La pesca i tota la indústria que es crea entorn del port mouen gran part de l’activitat econòmica de la població.

Quan tornen els quillats i les barques, és un espectacle veure descarregar les caixes amb el peix fresc. La subhasta de peix té lloc cada tarda a partir de les 16 h de dilluns a divendres.

Per a les visites de grups a la Llotja, cal avisar la Confraria de Pescadors Sant Elm al Tel. 93 792 04 90 o per correu electrònic: cpsantelmo@gmail.com

Et recomanem l’itinerari pedagògic que trobaràs a la dàrsena pesquera i que també pots veure fent clic aquí.


Edifici Mont Calvari

Edificat al voltant de la capella del Sant Crist del segle XVI i ubicat damunt del penyasegat del Maltemps, va ser un hotel de luxe a principis del segle XX. Ha estat objecte de diferents reformes. Actualment hi trobem un restaurant a la planta baixa i habitatges de particulars a les plantes superiors.


Torres de defensa

Construïdes per defensar el poble de les incursions pirates, se’n conserven quatre: amb volta de nervadures gòtica ; la de Can Cabirol, amb matacà i torratxa de guaita; la d’en Llobet, per defensar el veïnat de Sa Boada, conserva mènsules superior; la dels Encantats, al turó d’en Puig Castellar( segles XIII-XV), construïda sobre un poblat ibèric (segles IV-III aC) i ubicada dins d’un terreny privat.


Per saber-ne més

Feu clic aquí