INICI > Festes

Sant Roc, el vot de vila

Del 14 al 16 d’agost Arenys de Mar celebra la festa de Sant Roc amb motiu del vot de vila, una tradició lligada a la pesta que va afectar Arenys al segle XVI.

La festa comença el 14 d’agost a les 22 h amb la 26a Cercavila Nocturna de Gegants, que enguany presenta novetats:

 • Per primera vegada se n’ha revelat el recorregut: parc de Lourdes amb c. d’Arxipreste Rigau – c. de Santa Clara – c. d’Auterive amb l’edifici Xifré – c. d’Anna M. Ravell – rial de Sa Clavella fins al pas de Sota estudi – pl. de l’Església.
 • Les persones amb diversitat funcional disposaran de dos punts d’accés al rial de Sa Clavella cantonada amb Anna M. Ravell i davant de la Biblioteca.
 • Una altra de les novetats és el Sopar de la Nocturna, que començarà a les 20 h a la zona nova coberta de la Riera. Atenció: cal comprar el tiquet del sopar anticipadament a la Farmàcia Abril.
 • Després de la cercavila, a les 23.30 h, hi haurà un concert de la Banda Vizurri a la plaça de l’Església.

La festa continua el 15 d’agost amb la recreació de l’arribada de la Pesta, que enguany presenta un format nou. Després de dos anys de representar-la de manera estàtica, enguany es transforma en un recorregut que inclourà sis escenes, cadascuna de les quals es representarà en un indret de la vila.

 • A partir de les 21 h, la Pesta passarà per: c. d’Avall – plaça del Casino (escena 1: el tancament) – escales del c. d’Avall (escena 2: desolació) – c. d’Andreu Guri – c. d’Antoni Torrent – Cinc Cantons (escena 3: les falses solucions) – rial de Sa Clavella (escenes 4 i 5: remeieres, morberia i hospici) – pas de Sota Estudi –  plaça de l’Església (escena 6: la salvació).
 • Les persones amb diversitat funcional disposaran de dos punts d’accés al carrer d’Avall i al rial de Sa Clavella.
 • Després de la Pesta, a les 23.30 h, hi haurà un concert amb Mash Up Party Band a la plaça de l’Església.
©Elisabet Parra

El 16 d’agost, festivitat de sant Roc, té els macips, les macipes i els macipets com a protagonistes.

 • De bon matí fan l’ofrena i la cantada dels goigs a sant Roc. Tot seguit fan la cercavila, en què ruixen tothom amb les almorratxes d’aigua perfumada al crit de sant Roc gloriós! 
 • Un cop totes les colles de macips acaben la cercavila, es dirigeixen a la plaça de l’Església per fer una ballada de la polca, un ball típic d’Occitània, país d’origen de sant Roc.
 • A la tarda els macips, les macipes i els gegants fan una cercavila i acompanyen les autoritats de la Casa de la Vila a l’església per assistir a l’ofici solemne en honor a sant Roc en què es renova el vot de vila.
 • La festa culmina amb la dansa d’Arenys, un ball típic de la vila que es remunta al segle XVII i és interpretat per l’Esbart Maragall.

Per tot això, pel caràcter tradicional i singular dels actes, la Festa de Sant Roc ha estat declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional.