TURISME ARENYS DE MAR
INICI > Festes

Sant Roc, el vot de vila

Del 14 al 16 d’agost arriba la Festa de Sant Roc a Arenys de Mar!

Un dels primers actes de la Festa de Sant Roc a Arenys de Mar, és la concorreguda cercavila nocturna de gegants, que els geganters i geganteres realitzen per diversos carrers de la vila, el dia 14 d’agost al vespre, dins d’una atmosfera màgica, plena de música, balls i diversió.

El 15 d’agost, la vila reviu l’arribada de la pesta a Arenys de Mar que, per unes hores, viatja a finals del segle XVI i es converteix en la població de Santa Maria d’Arenys.


©Elisabet Parra

El 16 d’agost, festivitat de Sant Roc, els grups de joves macips i captadores recorren els carrers i cases particulars de la vila, remullant a tothom amb les seves almorratxes d’aigua perfumada al crit de Sant Roc gloriós! D’aquesta manera, té lloc la renovació del vot de vila, que es fa al sant per haver acabat amb la terrible epidèmia viscuda.

El 13 de juliol de 2021, el Govern de la Generalitat va declarar la Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Aquest és el grau més alt de protecció del patrimoni immaterial de la cultura popular i tradicional catalana. Els trets singulars d’aquesta celebració tan arrelada del calendari festiu arenyenc, la converteixen en una festa de referència en el context comarcal i nacional.

La festa es clou amb la tradicional Dansa d’Arenys a càrrec de l’Esbart Maragall. Unes parelles de dansaires rememoren un ball de festeig que es remunta al segle XVII, al so de la cobla i guarnits amb la indumentària tradicional.